Köpguide

Vilken ölkyl ska du investera i? Vad är skillnaden mellan en inbyggbar ölkyl och en fristående ölkyl? I denna köpguide ger vi dig tips inför ditt köp av ölkyl. Har du fortfarande frågor efter att du tagit del av köpguiden är du varmt välkommen att kontakta kundtjänst, så svarar vi på dina frågor via mail eller telefon.

Två olika typer av ölkylar

På Ölkylen.se säljer vi två olika typer av ölkylar inbyggbara och fristående. Här kan du läsa om de två olika typerna. Kontakta oss om du har fler frågor eller önskar rådgivning.

Fristående ölkylar

Fristående ölkylar ska stå helt fritt. Tänk på att alla ölkylar måste stå i ett rum med inomhusklimat (d.v.s. varmare än 15 grader) annars fungerar de inte. Det är dessutom att rekommendera att rummet som du placerar din ölkyl i, helst inte har kraftiga svängningar i temperatur.

Inbyggbara ölkylar

Inbyggbara ölkylar är avsedda för att byggas in under köksbänken eller liknande. Inbyggbara ölkylar finns i olika breddar (där 30 cm och 60 cm är vanligast) och med olika höga dörrar för att passa ditt kök så bra som möjligt.

Hur förvarar jag mina öl på bästa sätt?

Öl för servering

”En öl ska serveras kall”. Ja, i de flesta fall är det så, men det finns undantag! Öl smakar annorlunda beroende på vilken temperatur ölet har när det serveras. För att du ska få ut maximal smakupplevelse av din öl finns det därför olika riktlinjer för vilken temperatur den bör ha vid servering:
Veteöl:
8 grader
Ljus lager:
8-12 grader
Ale:
10-12 grader
Mörk lager:
12 grader
Porter och Stout:
16-18 grader
Med en ölkyl kan du enkelt ställa in den temperatur som passar bäst för den ölsort som du vill servera!

Öl för lagring

Precis som du kan lagra vin, kan du lagra öl! När du lagrar öl gäller även samma grundprinciper som när du lagrar vin; det ska vara en jämn temperatur, mörkt och hålla en korrekt fuktighetsnivå. En ölkyl är därför det perfekta stället att lagra dina öl på! Att lagra öl i ett vanligt hushållskylskåp blir sällan lyckat då det ofta är för kallt för att ölet ska få en lyckad lagringsprocess.

När du lagrar öl finns det framförallt 3 gyllene regler att tänka på:

Ölkylen.se FAQ

Nedan har vi samlat svaren på vanliga frågor vi får på Ölkylen.se.
Ska du bygga in en ölkyl rekommenderar vi en som är avsedd för ändamålet. Se till att det står "inbyggbar" i antingen produktnamnet eller beskrivningen. En ölkyl som inte är avsedd för att byggas in kommer att gå sönder mycket snabbt och därför är det viktigt att kolla upp detta innan du installerar den. En inbyggbar ölkyl har ofta utblåset under sockeln.
För de helt inbyggbara ölkylarna behövs ingen plats alls på sidorna (gärna lite bakom dock). För de fristående ölkylarna är det rekommenderat (för att garantin ska gälla) från leverantör att du ska ha en luftspalt på 10 cm runt kylen för att cirkuationen inte ska bli överbelastad. Detta är dock givetvis en sanning med modifikation. Det brukar fungera fint att ha en fristående ölkyl med mindre avstånd (så lågt som 2 cm) runtom, men prestandan kan bli lite sämre, och det gäller att hålla koll på att det inte blir för varmt. Det är bra om man kan kompensera ett smalt avstånd på sidorna med lite mer avstånd ovanför eller baktill, eller tvärtom.
Om du ska ha ölkylen i ett rum där du ofta befinner dig är det givetvis viktigt att tänka på ljudnivån. Denna mäts i decibel och finns specificerad för respektive modell. Ett värde runt 40 dB är normalt för ölkylar. Det är dock viktigt att komma ihåg att kylenheter behöver låta litegrann då kompressorn behöver arbeta med jämna mellanrum, och inte kan göras helt tyst.
Antal flaskor som får plats i en enhet beror dels på vilka flaskor du använder, samt dels hur många liter de innehåller. På Ölkylen.se mäter vi kapaciteten i liter och vi har då utgått från att man fyller en enhet med vanliga flaskor som innehåller 0,33 liter.
Vi rekommenderar att du i en ölkyl använder hyllor som är avsedda för ölflaskor. På Ölkylen.se hittar du rejäla, specialtillverkade stålhyllor med träfront och detaljer i rostfritt stål. Vi har dessutom snygga glashyllor av frostat glas som verkligen ger det där lilla extra. Se alla hyllor!